Litauenbesøg 2011 - Biersted-Folkedanserne

Gå til indhold

Hoved menu:

Gamle nyheder

44 litauiske ”ambassadører” for Danmark

Fra torsdag den 4. til mandag den 8. august havde 42 litauiske folkedansere og sangere fra byen Veliuona og omegn besøgt Biersted Folkedanserforening. Der var tale om et genvisit, efter at Biersted var i Veliuona sidste år i juni.
Det var et hjerteligt gensyn, da litauerne dukkede op ved spejderhuset Hanbohus i Sandmosen, hvor de var indkvarteret. Trods sprogvanskeligheder afvikledes hele besøget i en varm og kærlig atmosfære, og gæsterne udtrykte stor glæde og tilfredshed ved arrangementet.
Dagen efter ankomsten var der udflugt til Skagen med ophold undervejs ved Hjallerup Maskinforretning, hvor der var rundvisning ved fhv. salgsdirektør Kurt Bach og flot traktement. Litauerne, der gennem deres lokale landbrugssmed Jonas, har et vist kendskab til firmaet, var imponerede over den store forretning og de store maskiner. Som tak for besøget kvitterede litauerne med en sang, ligesom bussen fra tid til anden genlød af sangkorets præstationer.
Toppen på udflugten blev i dobbelt forstand Skagens gren, hvor litauerne forundret så de to have mødes, og hvor de trodsede bølgerne for at stille op til fotografering.
Medbragt mad blev rettet an i skoven, mens litauerne beså den tilsandede kirke. På hjemturen blev der gjort en afstikker til Tversted Søerne, og flere litauerne tog sig en dukkert i havet, mens andre fik dækket op på stranden for at servere medbragte litauiske specialiteter.
Samværet fortsatte hen over fredag aften. Lørdag var litauerne med deres rejseleder John Nilsson på egen hånd i Aalborg og Lundby Krat. Lørdag aften samledes 74 gæster og værter til festaften i Jammerbugt Kulturcenter. Gadekøkkenet i Biersted havde leveret dansk bøf, Dammosegård ved Jens Dalsgård kartoflerne, og medlemmer af Biersted Folkedanserforening havde lavet lagkager til dessert. Under middagen talte borgmester Mogens Gade, som også overværede litauernes flotte danseopvisning og sang – musikalsk leder var Jadvyga Zemliauskiene.
Mogens Gade takkede Biersted Folkedanserforening for at have gjort besøget muligt.
- Venskab mellem folk, kommuner og lande er vigtigt, sagde han og nævnte, at Jammerbugt Kommune har venskabsbyer i flere lande, men ikke i Litauen.
- Derfor er det godt, at Biersted Folkedanserforening har det, for det er vigtigt, at folk kan mødes over grænser, så vi får større forståelse for hinanden.
Derefter overrakte han en gave, som litauernes danseleder gennem 30 år, Ada Baubliene, modtog. Hun kvitterede med en gave fra Veliuona og bragte en varm hilsen fra Litauen.
- I går oplevede vi, hvordan to have mødes i et smukt favntag, og her i ligger der noget symbolsk, mente Ada Baubliene, og tak for, at I har vist os jeres smukke land og for jeres indsats, som vi vil bevare mindet om i vore hjerter.
Også de tilstedeværende medlemmer af Biersted Folkedanserforening fik gaver, bl.a. smukke krus med Veliuonas byvåben.
Der blev sunget meget ved festen, bl. a. ”Que sera, sera”, som det viste sig kunne synges på både dansk og litauisk, og alle kunne ligeledes synge med på ”Skuld’ gammelt venskab”.
Festen sluttede med legestue, som Jonna Hansen ledede som sin sidste opgave for Biersted Folkedanserforening. Efter 22 år som instruktør i Biersted har Jonna valgt at kaste sig over  andre udfordringer. Arthur, Kim og Gertrud spillede til legestuen og den litauiske spillemand var straks ”med på noderne”.
Søndag benyttede en del litauere til en tur i Vesterhavet, mens andre gik i skoven og fandt kantareller og blomster. Kantarellerne blev stegt som en særlig overraskelse til Biersteds litauen-udvalg. Blomsterne blev bundet i kranse, som Biersteds folkedansere fik på hovedet i forbindelse med en dans og sang om venskab.
Om eftermiddagen var der grisefest med 70 deltagere ved Hanbohus, og alle kunne sidde ude i det fine vejr. Igen var der megen sang og dans og små optrin.
De venskabelige følelser kom ikke mindst til udtryk ved afskeden mandag morgen, da det var tid for litauerne at forlade deres værter.
Ove Eriksen fra litauen-udvalget erklærede i sin afskedstale, at det have været en oplevelse ud over det sædvanlige.
- Det har været en stor fornøjelse at arbejde med dette projekt, fordi vi mærker jeres glæde ved at være her.
Ove udbragte et leve for John og Bella Nilsson fra Veliuona, som har gjort udvekslingen mulig.
John Nilsson takkede rørt for opholdet: - Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige jer tak, men jeg garanterer, at når vi forlader jer, så er vi 42 fantastiske ambassadører for Danmark, sagde John Nilsson.
Også direktøren for kulturhuset i Veliuona, Irma Svetlauskiene, takkede varmt for opholdet

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu